Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε ελαιόλαδο: Χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές!

Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε ελαιόλαδο: Χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές!

Αδιαμφισβήτητα, το μόνο πρόβλημα που δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ένας καταναλωτής που θέλει να αγοράσει ελαιόλαδο είναι η ποικιλία: τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, υπάρχει μια πραγματικά μεγάλη γκάμα από ελαιόλαδο σε πολλούς και διάφορους τύπους συσκευασιών, ποιότητας και ποσότητας. Χρειάζεται όμως πολλή προσοχή για να μην παρασυρθείτε!

Δείτε τις παρακάτω σύντομες αλλά καίριες συμβουλές έτσι ώστε να είστε όσο το δυνατόν πιο σίγουροι για το ελαιόλαδο που πρόκειται να αγοράσετε.

Πρώτα απ’ όλα, ορίστε τις ανάγκες σας: το χρειάζεστε στο καθημερινό σας τραπέζι; Το χρησιμοποιείται περισσότερο στο μαγείρεμα ή ωμό; Πόση ποσότητα υπολογίζετε ότι χρειάζεστε μηνιαίως;

Προτιμήστε να αγοράζετε σχετικά μικρές συσκευασίες των οποίων το περιεχόμενο να καταναλώνεται σε διάστημα 8-10 εβδομάδων.

Μάθετε να διαβάζετε σωστά την ετικέτα: Είναι η μοναδική πηγή πληροφόρησης για το ελαιόλαδο που προτίθεστε να αγοράσετε. Aπό την ετικέτα μπορείτε να πληροφορηθείτε: 

  • Την εταιρεία που το συσκευάζει η/και το εμπορεύεται καθώς και στοιχεία επικοινωνίας
  • Διατροφική Δήλωση
  • Χώρα Προέλευσης ή ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης)
  • Ημερομηνία Παραγωγής και Λήξης
  • Αριθμό Παρτίδας
  • Σήμα Ποιότητας/Γνησιότητας

Χρειάζεται λίγη περισσότερη προσοχή αναφορικά με τα βραβεία που πιθανό να αναφέρονται πάνω στην ετικέτα: Το βραβείο πιθανό να έχει δοθεί μια χρονιά πολύ προγενέστερη από την τρέχουσα και να αφορά συγκεκριμένο αριθμό παρτίδας και εσοδείας. Επίσης, δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για βραβεία-μαϊμού, που το σήμα τους έχει ως μοναδικό σκοπό να διακοσμεί την ετικέτα, παραπλανώντας τον καταναλωτή!

Τέλος, αποφύγετε συσκευασίες που έχουν εμφανή σημάδια αλλοίωσης, όπως πολύ σκόνη στο μπουκάλι, σπασμένη ή σχισμένη ετικέτα ή πώμα, λεκέδες από λάδι ή πορτοκαλί αποχρώσεις στο περιεχόμενο της συσκευασίας: απόδειξη έκθεσης του προϊόντος στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα την αλλοίωση του ελαιολάδου.