Πόσο σίγουροι είστε ότι αποθηκεύετε το ελαιόλαδό σας σωστά;

Πόσο σίγουροι είστε ότι αποθηκεύετε το ελαιόλαδό σας σωστά;

Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα μας: στα φαγητά, τα γλυκά μας, ωμό ή ψημένο, κατέχει περίοπτη θέση στο τραπέζι και την καθημερινή μας διατροφή.

Όταν φυλάσσεται σωστά, η διάρκεια ζωής του φτάνει και τα 2 χρόνια, διατηρώντας μάλιστα όλα τα πολύτιμα και θρεπτικά συστατικά του! Τρεις είναι οι κυρίως «εχθροί» του ελαιολάδου: το φως, η θερμοκρασία κι ο αέρας.

Φως

Το ηλιακό φως και η ακτινοβολία βλάπτουν σοβαρά την ποιότητα του ελαιολάδου. Αποθηκεύστε το σε κλειστό ντουλάπι ή κάποιο ράφι που να κλείνει με πόρτα και αποφύγετε να το αφήνετε εκτεθειμένο σε πάγκους ή επιφάνειες για μέρες.

Στην προστασία του ελαιολάδου από το φως θα βοηθήσει πάρα πολύ και η συσκευασία στην οποία θα το προμηθευτείτε ή θα το αποθηκεύσετε. Σκούρα πράσινα μπουκάλια είναι τα καταλληλότερα δοχεία, αφού αφενός το γυαλί είναι σύμμαχος του ελαιολάδου και καθαρίζεται εύκολα και αφετέρου το σκούρο χρώμα της φιάλης δεν επιτρέπει εύκολα να εισχωρήσει το φως.

Αέρας

Το οξυγόνο και η επαφή του ελαιολάδου με τον αέρα γενικότερα μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητά του μακροπρόθεσμα και να μειώσει τη διάρκεια ζωής του στο ράφι. Οποιοδήποτε δοχείο κι αν χρησιμοποιείτε για την αποθήκευσή του, σφραγίζετέ το καλά – αν είναι δυνατόν και αεροστεγώς, ώστε να διατηρήσει τα θρεπτικά του συστατικά όσο περισσότερο καιρό γίνεται.

Θερμοκρασία 

Η ιδανική θερμοκρασία για το ελαιόλαδο είναι κάτω από 21-22 βαθμούς κελσίου. Όσο πιο δροσερό το μέρος που το φυλάζετε λοιπόν τόσο το καλύτερο: αν υπάρχει αποθήκη ή υπόγειο (συνήθως είναι πιο δροσερά) προτιμήστε να το αποθηκεύετε εκεί, παίρνοντας σταδιακά όσο χρειάζεστε από το δοχείο σας σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Συμβουλή: Όταν αγοράζετε χύμα ελαιόλαδο ή σε μεγάλες συσκευασίες, μεταφέρετέ το σε μικρότερες και χρησιμοποιείστε το σταδιακά για τις καθημερινές σας ανάγκες, κλείνοντας και αποθηκεύοντας το μεγάλο δοχείο σύμφωνα με όσα είπαμε παραπάνω. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε ευκολία στο καθημερινό σας τραπέζι αλλά και υψηλή ποιότητα ελαιολάδου για πολύ καιρό!