Ξεκινήσατε τις ελιές; Δείτε τι πρέπει να προσέχετε για καλύτερη και αποδοτικότερη σοδειά!

Ξεκινήσατε τις ελιές; Δείτε τι πρέπει να προσέχετε για καλύτερη και αποδοτικότερη σοδειά!

Η συγκομιδή της ελιάς είναι από τα πιο σημαντικά στάδια κατά την καλλιέργεια της, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή βρώσιμων ελιών και ελαιολάδου.

Δώστε προσοχή στις παρακάτω συμβουλές και σας ευχόμαστε καλή σοδειά!

Κατάλληλη εποχή συγκομιδής  

Κανονικά, η συγκομιδή ξεκινά όταν το χρώμα του ελαιόκαρπου γίνεται πράσινο-μωβ και σταδιακά σκουραίνει. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η πρώιμη συγκομιδή ελαιόκαρπου μας δίνει το πολύτιμο αγουρέλαιο, ενώ η αρκετά καθυστερημένη συγκομιδή μας δίνει ελαιόλαδο χαμηλότερης ποιότητας σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, προκαλώντας ακόμα και μείωση της καρποφορίας των ελαιόδεντρων για την επόμενη χρονιά.

Κατάλληλες συνθήκες 

Κατά τη συγκομιδή της ελιάς, θα πρέπει να αποφεύγουμε το ράβδισμα και το κλάδεμα των ελαιόδεντρων με βροχερό καιρό και συνθήκες υψηλής υγρασίας, καθώς δημιουργούνται πληγές στα κλαδιά των ελαιόδεντρων. Αυτές οι πληγές μπορούν να αποτελέσουν εστίες ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών και ειδικά την καρκίνωση της ελιάς.

Βασικά μέσα συγκομιδής  

Για τη συγκομιδή της ελιάς, χρησιμοποιούνται κυρίως μηχανικά μέσα και διάφοροι τύποι ελαιοραβδιστικών. Σε κάθε περίπτωση, κατά το ράβδισμα, θα πρέπει να προσέχουμε να μην δημιουργούνται πολλές πληγές στα κλαδιά και να μην έχουμε μεγάλη απώλεια φυλλικής επιφάνειας καθώς αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς.

Βασικά μέσα συσκευασίας και μεταφοράς του ελαιόκαρπου 

Κατά τη συγκομιδή της ελιάς, θα πρέπει να προσέχουμε τον τρόπο μεταφοράς τους έτσι ώστε να επιτρέπεται ο καλός αερισμός, ώστε να μην αναπτύσσεται ο μύκητας της μούχλας που προκαλεί υποβάθμιση στο ελαιόλαδο και αύξηση της οξύτητας. Ιδανικά είναι τα γιούτινα σακιά (από φυτικές ίνες) ή πλαστικά διχτυωτά που είναι διάτρητα και διευκολύνουν τον καλό αερισμό. Αντίθετα, οι κλασικοί πλαστικοί σάκοι, δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης υψηλών θερμοκρασιών και κακού αερισμού που συντελούν στην υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, όταν παραμένει ο ελαιόκαρπος για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να μεταφερθεί στο ελαιουργείο και να γίνει η εξαγωγή του ελαιολάδου.